Duszona pieczona łopatka z boczniakami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Znowu nam się za dużo zrobiło.Tym razem pieczeni.Można ją zamrozić na zaś,właśnie do takiego pysznego obiadu lub wykorzystać na bieżąco.Nie lubimy jak się coś w domu marnuje,więc zawsze eksperymentujemy.Dla nas to pyszna zabawa,dla Was możliwość wykorzystania tego,co macie aktualnie pod ręką.

  • 45 min

Składniki:

  • 400 g łopatki pieczonej
    200 g boczniaków
    1 duża cebula
    1 łyżeczka masła klarowanego
    500 ml bulionu wołowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 ziarna jałowca
    świeży majeranek (opcjonalnie suszony dodany troszkę wcześniej)
    sól, pieprz

Duszona pieczona łopatka z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszona pieczona karkówka z boczniakami 1. Cebulę siekamy, razem z pokrojonymi w paski boczniakami podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę, pieczoną karkówkę, zalewamy bulionem, wrzucamy jałowiec i dusimy pod przykryciem przez 30 min. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu i zagotowujemy, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy listkami majeranku.

Komentarze

Podobne przepisy