Duszona watróbka z ziemniaczkami i sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę umyć, pokroić w cienkie plasterki, na kilka minut włożyć do mleka.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy cebule i dusimy.
Wątróbkę wyjmujemy z mleka, obtaczamy w mące, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wkładamy do cebuli , doprawiamy solą , pieprzem podlewamy pól szklanki wody i dusimy ok 20 min pod przykryciem , mieszając od czasu do czasu.
Gdy powstały sos jest zbyt wodnisty można zaciągnąć go łyżką mąki wymieszaną z minimalną ilością wody.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy , następnie posolić i ugotować. Po ugotowaniu utłuc z dodatkiem 1 łyżki masła .
3.Sałatka:
Ogórki kroimy w plasterki, marchewkę obieramy , myjemy ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w drobna kostkę. Składniki mieszamy , dodajemy olej , pieprz troszkę soli , cukier i mieszamy.
Na talerzu układamy wątróbkę, po dwie gałki ziemniaków i sałatkę.
Komentarze