Duszona watróbka z ziemniaczkami i sałatka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zdrowy i pożywny obiadek;)

  • 20 min

Składniki:

  • 50 dag wątróbki wieprzowej
    3 duże cebule
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    mąka do obtoczenia
    pół szklanki mleka

    Sałatka:
    10 ogórków kiszonych
    1 cebula
    2 duże marchewki
    pieprz
    sól
    5 łyżek oleju
    łyżeczka cukru(do smaku)

    10 dużych ziemniaków


Duszona watróbka z ziemniaczkami i sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę umyć, pokroić w cienkie plasterki, na kilka minut włożyć do mleka.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy cebule i dusimy.
    Wątróbkę wyjmujemy z mleka, obtaczamy w mące, smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wkładamy do cebuli , doprawiamy solą , pieprzem podlewamy pól szklanki wody i dusimy ok 20 min pod przykryciem , mieszając od czasu do czasu.
    Gdy powstały sos jest zbyt wodnisty można zaciągnąć go łyżką mąki wymieszaną z minimalną ilością wody.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy , następnie posolić i ugotować. Po ugotowaniu utłuc z dodatkiem 1 łyżki masła .

  • 3. Sałatka:
    Ogórki kroimy w plasterki, marchewkę obieramy , myjemy ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w drobna kostkę. Składniki mieszamy , dodajemy olej , pieprz troszkę soli , cukier i mieszamy.

    Na talerzu układamy wątróbkę, po dwie gałki ziemniaków i sałatkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy