Duszona wieprzowina z kuskusem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczne i pożywne danie.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szynka wieprzowa 600 gram
    oliwa z oliwek 2-3 łyżki
    pieczarki 250 gram
    cebula 1 mała szt
    masło 1 łyżka
    kuskus 200 gram
    natka pietruszki 1 pęczek
    sól
    pieprz
    sól ziołowa 1 łyżeczka

Duszona wieprzowina z kuskusem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Podsmażyć w rondlu na rozgrzanej oliwie, a następnie podlać wodą tak, by przykryła mięso. Dodać sól i sól ziołową. Dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
    Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Zeszklić cebulę na rozgrzanym maśle, dodać pieczarki i smażyć kilka minut. Dodać do mięsa i dusić razem przez 10 minut.
    W tym czasie kuskus zalać wrzątkiem tak, by poziom wody był około pół centymetra nad poziomem kaszy. Zostawić na 5 minut.
    Dodać kuskus do mięsa, dodać również posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić danie świeżo zmielonym pieprzem i dusić jeszcze przez chwilę.

Komentarze

Podobne przepisy