Duszony filet z kaczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Następna nasza propozycja to duszony filet z kaczki ,z pieczarkami i dymką. Do tego pyszne kluski ziemniaczane zakupione w Lidlu w ramach promocji kuchni włoskiej. Chicche Tricolore z dodatkiem suszonych pomidorów ,suszonych buraków ćwikłowych oraz szpinaku. W połączeniu z kaczką ,rewelacyjne.

  • 40 min

Składniki:

  • 600 g filetów z kaczki (bez skóry)
    250 g pieczarek
    1 łyżka masła
    pęczek dymek ze szczypiorem
    600 ml bulionu z kury
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka mielonej kozieradki
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    500 g klusek ziemniaczanych Chicche Tricolore
    sól ,pieprz

Duszony filet z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszony filet z kaczki 1. Dymki siekamy ,podsmażamy na maśle razem z pokrojonymi w kostkę filetami ,wlewamy sos ,oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na plasterki ,dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem 10 min. Następnie zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,kozieradkę ,zmniejszamy płomień ,dusimy 20 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody ,dodajemy do potrawy ,mieszamy i gotujemy kilka min. Do całości wrzucamy posiekany szczypiorek ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
    Podajemy z kluskami ziemniaczanymi.

Komentarze

Podobne przepisy