Duszony topinambur

0 (0 ocen)

  • 40 min

Cudowny w smaku, lekko orzechowy a ten zapach, który wydobywa się spod pokrywki po prostu zniewalający.

  • 40 min

Składniki:

  • 300g topinambura
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    natka pietruszki
    sól/pieprz

Duszony topinambur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulwy bardzo dokładnie oczyszamy myjemy ale nie obieramy / do tej potrawy / kroimy na niewielkie odcinki. W rondelku rozgrzewamy masło, dokładamy nasze bulwy, zamykamy pokrywkę, zmniejszamy ogień i dusimy około 30 minut od czasu do czasu mieszając. I to jest właśnie ten moment kiedy podnosimy pokrywkę, wydobywa się cudowny orzechowy aromat. Sprawdzamy miękkości, dokładmy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy. Możemy podać z natką pietruszki. Pyszności

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy