Duży biszkopt

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Ptoste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • -8 dużych jaj
    -3/4 szklanki cukru
    -30 dag mąki tortowej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki oleju

Duży biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy na sztywno białka stopniowo dodając cukier. Dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając - całość powinna być sztywna. Teraz dodajemy stopniowo wsypując przez sito, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie olej - całość bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę (24 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni. Pieczemy około 30 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika. Upieczony biszkopt powinien mieć złoty kolor i odchodzić od boków blaszki. Upieczony biszkopt wykładamy do góry spodem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy