DWUKOLOROWA BABKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, puszysta babeczka oblana czekoladą z orzeszkami arachidowymi. Zniknęła szybciej niż się upiekła:-)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 250 g margaryny miękkiej
    - 250 g pudru
    - 250 g mąki
    - łyżeczka cukru waniliowego
    - 4 jajka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    - 4 płaskie łyżki kakao


    - 100 g mlecznej czekolady z orzeszkami arachidowymi
    - łyżka masła
    - 3 łyżki mleka

Dwukolorowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DWUKOLOROWA BABKA 1. Miękką margarynę utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać żóltka. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą oczyszczoną i porcjami dodawać do margaryny i mieszać łyżką.
    Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Gdyby masa kakaowa zrobiła się zbyt gęsta można dodac dwie łyżki mleka.
    Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przełożyć najpierw ciemną masę a następnie jasną. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.

    Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem i polać nią wystudzoną babkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy