Dwukolorowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać żóltka. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą oczyszczoną i porcjami dodawać do margaryny i mieszać łyżką.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Gdyby masa kakaowa zrobiła się zbyt gęsta można dodac dwie łyżki mleka.
Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przełożyć najpierw ciemną masę a następnie jasną. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem i polać nią wystudzoną babkę.
Komentarze