Dwukolorowe naleśniki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczne naleśniki dla niejadków. Nawet nie będą podejrzewać, że jedzą szpinak.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    jajka 3 szt,
    mąka 2 szk,
    mleko 1 szk,
    woda 1 szk,
    cukier 1 łyżka,
    olej 2 łyżki,
    szpinak 50 g,
    olej do smażenia,
    Nadzienie:
    jabłka 1 kg,
    cukier 2 łyżki,
    cynamon 1 łyżeczka,

Dwukolorowe naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wysokim naczyniu rozdrobnić szpinak wraz z odrobiną wody. Jajka wbić do miski, dodać mąkę, mleko, wodę, cukier i olej, zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać szpinak i zmiksować. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć naleśniki.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody i dusić do momentu aż zmiękną. Na koniec dodać cukier i cynamon, wymieszać.
    Za pomocą kieliszka wyciąć kółka na naleśnikach. Ułożyć najpierw naleśnika z wyciętymi kółkami, następnie cały naleśnik i nadzienie z jabłek. Naleśniki składać na pół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy