Dwukolorowy Tort

0 (0 ocen)

Wyjątkowo pyszny torcik. Przepis otrzymałam od swojej przyjaciółki.

Składniki:

  • 5 jajek
    25 dag cukru
    15 dag maki pszennej
    5 dag mąki ziemniaczanej
    2 budynie śmietankowe
    800 ml mleka
    5 łyżek nutelli
    4 łyżki marmolady lub gęstego dżemu
    waflowe rurki nadziewane kremem czekoladowym
    dekoracyjne draże

Dwukolorowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem pudrem delikatnie połączyć z mąką i żółtkami. Podzielić na dwie części jedną wylać do tortownicy a drugą do prostokątnej formy. Piec około 15 minut w 190 stopniach.
  • 2. Budyń ugotować na mleku, ostudzić i utrzeć z nutellą. Krążek ciasta posmarować marmoladą lub dżemem, prostokątny biszkopt posmarować kremem pokroić wzdłuż na paski szerokości ok 5 cm, na środku krążka zwijać paski ciasta posmarowane kremem . Pozostałym kremem wysmarować dokładnie wierzch a boki tortu obłożyć rurkami. Rurki dopasować do wysokości tortu.

Komentarze

Podobne przepisy