Dymek z pianką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiekać z margaryną, dodać żółtka, proszek, cukier puder. Zagnieść ciasto. Mniej więcej 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Pozostałym ciastem wylepić spód tortownicy.
2. Truskawki dokładnie opłukać, osączyć, oczyścić z szypułek. Pokroić na połówki i układać na cieście. Oprószyć lekko kakao.
3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
4. Ciasto wyjęte z zamrażarki podzielić na 2 części. Jedną zetrzeć na " pazurkach " na truskawki. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
5. Piec 40 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni.
Komentarze