Dynia makaronowa z gulaszem wieprzowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Warto w sezonie wypróbować dynię makaronową :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni makaronowej
    0,5 kg szynki wieprzowej
    1 cebula
    1 garść suszonych grzybów
    zioła Małgosi 
    obsypka maspolanka
    sól, pieprz
    kilka ziaren jałowca
    1 łyżka smalcu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dynia makaronowa z gulaszem wieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę i obsypać przyprawami. Wrzucić do rondla na rozgrzany smalec i obsmażyć około 10 minut. Cebulę pokroić i dodać do mięsa, podsmażyć jeszcze 5 minut, zalać wodą, wrzucić grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie już miękkie, doprawić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do mięsa, wymieszać i gotować 5 minut.

    Dynię skropić olejem i posypać solą i pieprzem. Piec pod przykryciem w 180 stopniach około 30-45 minut do momentu kiedy będzie można widelcem rozdzielić włókna. Pieczona za długo zmieni się w mus, też dobrze smakuje z gulaszem :)

Komentarze

Podobne przepisy