Dynia z grzybami na słodko-kwaśno

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezon na dynię w pełni

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg dyni hokaido bez pestek
    500 g grzybów shiitake ( mogą być ciemne pieczarki )
    2 łyżeczki ziaren kolendry
    2 czerwone suszone strąki chili
    2 łyżeczki kminu rzymskiego
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    sól
    50 g świeżego imbiru
    2 cebule
    2 łyżki masła
    sok z 2 pomarańczy
    300 ml bulionu warzywnego
    2 łyżeczki brunatnego cukru trzcinowego
    4 łyżki octu winnego
    2 łyżki świeżo posiekanej natki
    50 g płatków migdałów

Dynia z grzybami na słodko-kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ dyni pokroiłem grubo w kostkę. Odciąłem nogi grzybom. Przyprawy rozgniotłem w moździerzu razem z solą . Obrałem imbir, a następnie pokroiłem go na cienkie paski.

    Cebule pokroiłem w talarki i udusiłem na maśle. Do cebuli dodałem grzyby, mieszając podsmażyłem je na brązowo. Dodałem kostki dyni.

    Do warzyw dodałem rozgniecione przyprawy i imbir. Wlałem sok pomarańczowy oraz bulion. Doprawiłem cukrem i octem, dusiłem pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia zrobiła się miękka. Przed podaniem posypałem posiekaną pietruszką i uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy