Dyniowa owsianka

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Owsianka to pyszne śniadanie. Nie byłabym jednak sobą, gdybym jesienią nie wzbogaciła ją o dynię. Nadaje ona daniu pięknego koloru oraz wzbogaca pod względem wartości odżywczej. Żurawina natomiast nadaje całości słodyczy. Polecam.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    • 1,5 szklanki mleka,
    • 0,5 szklanki dyniowego puree,
    • 1 szklanka płatków owsianych,
    • 1 zaokrąglona łyżeczka siemienia lnianego,
    • Szczypta cynamonu,
    • 2 łyżki suszonej żurawiny

Dyniowa owsianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie płatków 1. Mleko przelewamy do garczka i podgrzewamy. Ma gotujące wsypujemy płatki owsiane.
  • dodanie dyni i siemienia 2. Całość gotujemy około 2 minuty razem, po czym dodajemy dynię oraz siemię. Owsiankę gotujemy do momentu jak płatki będą miękkie.
  • dodanie żurawiny 3. Na koniec gotowania do płatków dodajemy żurawinę oraz cynamon do smaku.
    Gotową owsiankę porcjujemy i podajemy.

Komentarze

Podobne przepisy