DYNIOWA SOLA

0 (0 ocen)

Dodatek pestek dyni i sera sprawia,że tak zamarynowana ryba nabiera wspaniałego innego smaku.

Składniki:

  • 6 filetów z soli
    1 łyżeczka soku z limonki
    sól,pieprz,olej do smażenia

    MARYNATA

    1 jajko
    2 łyżeczki keczupu pikantnego
    2 łyżeczki musztardy francuskiej
    2 łyżki śmietany 18%
    sól,pieprz czarny,bazylia suszona lub świeża do smaku

    PANIERKA

    4 łyżki bułki tartej
    4 łyżki pestek dyni
    3 łyżki startego żółtego sera

Dyniowa sola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,posypać solą,pieprzem,skropić sokiem z limonki.
  • 2. Składniki marynaty wymieszać,doprawić do smaku i zamoczyć w niej filety.Całość wstawić na 2 godz.do lodówki.
  • dyniowa sola 3. Przygotować panierkę.Pestki dyni posiekać nożem,ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę i wymieszać z bułką tartą.W tak przygotowanej panierce obtaczać wyjęte z marynaty filety.
  • 4. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć za panierowane ryby z dwóch stron.
  • dyniowa sola 5. Podawać z ziemniakami z wody polanymi lekko tłuszczem z smażenia i ulubionym dodatkiem lub z frytkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy