Dyniowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szarlotka z dyni smakuje również wybornie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka pszenna 25 dag
    Cukier puder 7 dag
    Jajka 4 szt.
    Szczypta soli
    Masło 13 dag
    Dynia obrana 1,3 kg
    Cukier 1/3 szklanki
    Mleko schłodzone skondensowane 1 szklanka
    Cynamon do smaku
    Wiórki kokosowe 1/3 szklanki

Dyniowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowa szarlotka 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, wbić jedno jajko, lekko posolić i z zimnym masłem zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ściereczką i wstawić do lodówki. Dynię pokroić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Przestudzić, pokroić na małe kawałki i zmiksować. Schłodzone ciasto rozwałkować (trochę odłożyć do dekoracji), wylepić spód blaszki razem z bokami i posypać wiórkami. Papkę dyniową jeszcze zmiksować z 3 jajkami, cukrem, mlekiem i cynamonem do smaku. Wylać na ciasto, udekorować dowolnie zostawionym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy