Dyniowa wariacja z miodem na ostro

0 (0 ocen)

  • 45 min

Najwspanialszą częścią gotowania są wyjątkowe i nietuzinkowe składniki. Dynia niewątpliwie jest jednym z nich. Często stanowi element jesiennych potraw, ale najlepiej jest gdy króluje w nich jako główny składnik. W tym daniu to właśnie dynia gra pierwsze skrzypce.

  • 45 min

Składniki:

  • - pół małej dyni
    - 3 ząbki czosnku
    - oregano
    - bazylia
    - sól czosnkowa
    - sos chilli lub chilli w proszku
    - łyżeczka miodu
    - szczypta świeżo zmielonego pieprzu
    - oliwa z oliwek lub olej
    - kilka listków bazylii do dekoracji

Dyniowa wariacja z miodem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć, usunąć pestki i obrać.
  • 2. Pokroić w kostkę 2-3 centymetrową.
  • 3. Czosnek drobno posiekać.
  • 4. Rozgrzać na patelni kilka kropel oliwy lub oleju.
  • 5. Wrzucić pokrojona dynię oraz czosnek, dodać oregano, bazylię, szczyptę soli czosnkowej oraz świeżo zmielonego pieprzu.
  • 6. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając.
  • 7. Dodać pół łyżeczki sosu chilli, a pod koniec duszenia łyżeczkę miodu.
  • 8. Podawać ze świeżo usmażonymi frytkami lub kurczakiem.

Porady

Podczas duszenia należy uważać by dynia nie zrobiła się zbyt miękka i nie straciła kształtu. Doskonale smakuje z kurczakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy