Dyniowa z fetą i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa dyniowa doprawiona aromatycznymi przyprawami to doskonały posiłek na zimowy obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • -30 dag dyni bez pestek i skóry
    -3 szklanki wywaru z warzyw
    -1 cebula
    -3 ząbki czosnku
    -1 łyżka masła
    -1 serek topiony o smaku śmietankowym
    -świeży tymianek
    -sól
    -pieprz biały
    -kurkuma
    -chili
    -kminek mielony

Dyniowa z fetą i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić w dużą kostkę. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle, dodać dynię, smażyć 10 minut na małym ogniu, mieszać. Wlać bulion, chwilę gotować, doprawić do smaku solą, dodać serek topiony. Tłuczkiem do ziemniaków rozdrobnić dynię na grube, luźne puree. Doprawić przyprawami; dodać pieprz, kurkumę, chili, mielony kminek
    Zupę podawać w ogrzanych miskach z kawałkami serka feta i jeszcze posypaną grzankami i świeżym tymiankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy