Dyniowe ciastka z czekoladą

0 (0 ocen)

Kruchutkie, dyniowe ciasteczka z orzechami i czekoladą. Wyśmienite jako dodatek do porannej kawy. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
    1 małe jajko
    50 g orzechów włoskich
    60 g gorzkiej czekolady
    4 łyżki puree z dyni, np. domowej roboty
    1/3 szkl cukru
    1/3 szkl cukru trzcinowego
    1 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej

Dyniowe ciastka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy i czekoladę drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrami do puszystości. Dodać jajko i puree z dyni, ucierać. Wsypać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zmiksować do połączenia (powinna powstać zbita masa). Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Piec w 180 st.C przez około 15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przechowywać do tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Porady

Przepis na 25-30 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy