Dyniowe kopytka z imbirem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smak przedstawionych kopytek mogę nazwać wykwintnym. Wyszły wyśmienite, lekko słodkie od dyni o pięknym pomarańczowym kolorze.
Z nutą gałki muszkatołowej i posmakiem białego pieprzu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    1/2 szklanki puree z dyni
    3 cm. korzenia świeżego imbiru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    ( ilość mąki może się różnić, jest zależna od rodzaju ziemniaków)
    1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    biały pieprz
    sól

Dyniowe kopytka z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Imbir obieramy, kroimy drobno.
    Ziemniaki wraz z imbirem przeciskamy przez prasę, mielimy lub dokładnie ugniatamy.
    Dodajemy jajko, puree z dni oraz obie mąki.
    Doprawiamy gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą.
    Wyrabiamy gładkie, odchodzące od dłoni ciasto ziemniaczane.
  • 2. Stolnice posypujemy mąką pszenną.
    Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy cienkie wałeczki, wycinamy z nich zgrabne kopytka.
    W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy kopytka partiami, gotujemy do wypłynięcia.
  • 3. Kopytka podajemy polane masłem ,zeszkloną cebulą z boczkiem lub z kwaśną śmietaną.
    Odsmażone są także bardzo smaczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy