Na złocistą porę roku, czyli jesień polecam dyniowe lody! Kocham to warzywo, więc nie mogłam nie użyć go do wykonania tego deseru.Lody mają nie tylko piękny kolorek, ale ciekawy, lekko korzenny smak!
Składniki:
Składniki:
• Około 1,5 szklanki purée z dyni
• 330 ml śmietanki 30%,
• ¾ szklanki mleka,
• 3 łyżki gęstej śmietany,
• 4 łyżki cukru kryształu,
• cukier puder do smaku,
• 2 żółtka,
• 1 duże jajko,
• gorzka czekolada do dekoracji,
• łyżeczka przyprawy do piernika
1.Jajko oraz żółtka ubijamy na parze z cukrem kryształem.
2.Schłodzoną śmietankę ubijamy.
3.Do ubitej wlewamy ubite jajka, a następnie dodajemy mleko oraz gęstą śmietanę. Miksujemy dokładnie.
4.Na koniec dodajemy dyniowe purée.
5.Ponownie całość dokładnie mieszamy dodając przyprawę do piernika i cukier puder do smaku.
Gotową masę lodową przekładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co około 0,5 godziny lody mieszamy. Unikniemy wówczas powstania kryształków lodu, a masa będzie bardziej puszysta.
Komentarze