Dyniowe muffinki, muffinki z dynią

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszny jesienny deser. Bardzo łatwy w przygotowaniu.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    170 g cukru
    kilka kropli aromatu pomarańczowego
    2 łyżki cukru wanilinowego
    2 jajka
    200 g puree z dyni
    60 ml mleka
    150 g masła, roztopionego
    opcjonalnie: dowolna posypka, cukier puder

Dyniowe muffinki, muffinki z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
    Dodać cukier, szczyptę soli, aromat, wanilię. Całość wymieszać.

    W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka razem z pure z dyni. Dodać roztopione masło i mleko, wymieszać krótko widelcem.

    Następnie wszystkie składniki delikatnie połączyć- do sypkich składników dodajemy masę jajeczną i krótko wymieszać tylko do połączenia składników.

    Ciasto przekładać do papilotek, na wierzchu można posypać posypką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec przez około 18 - 20 minut, do suchego patyczka. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy