Dyniowe pączusie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, malutkie , dyniowe pączusie .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok. 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    10g świeżych drożdży
    1/4 szklanki ciepłego mleka
    żółtko
    1/3 szklanki puree z dyni hokkaido
    2 łyżki cukru
    25 g masła (ewentualnie dobrej margaryny)

Dyniowe pączusie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszam, zalewam ciepłym mlekiem ,dodaję po łyżeczce cukru i mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce aż zaczyn wyrośnie.Masło rozpuszczam i studzę. Żółtko ucieram mikserem z pozostałym cukrem. Dodaję ostudzone masło i purre z dyni. Dodaję rozczyn oraz przesianą mąkę. Mieszam aż składniki się połączą. Następnie przekładam je na stolnicę i dokładnie wyrabiam aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki. Nakrywam ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia. Następnie rozwałkowuję ciasto na grubszy placek i kieliszkiem wycinam kółeczka. Smażę na rozgrzanym oleju. Przekładam na papierowy ręcznik. Gotowe pączusie posypuję pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy