Dyniowe puszyste naleśniki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Placuszki są bez nabiału. Za to bardzo mięciutkie i puszyste. Mają piękny kolor. Opruszam je tylko pudrem i cynamonem, bo mam małego alergika w domu. Można podac z twarożkiem lub dżemem.

  • 20 min

Składniki:

  • jajko
    1/3 szklanki puree z dyni
    2/3 szklanki wody (można użyć mleka)
    szczypta soli
    1/2 szklanki mąki pszennej
    cukier puder i cynamon do opruszenia naleśników

Dyniowe puszyste naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. bBałko ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję żółtko i miksuję. Puree z dyni mieszam z wodą (mlekiem) i dolewam do jajek. Miksuję. Na końcu dodaję przesianą mąkę i ponownie dokładnie mieszam. Na patelni smażę naleśniki. Składam je i opruszam cukrem oraz cynamonem.

Porady

Z tych składników wychodzi 4-5 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy