Placuszki są bez nabiału. Za to bardzo mięciutkie i puszyste. Mają piękny kolor. Opruszam je tylko pudrem i cynamonem, bo mam małego alergika w domu. Można podac z twarożkiem lub dżemem.
20 min
Składniki:
jajko
1/3 szklanki puree z dyni
2/3 szklanki wody (można użyć mleka)
szczypta soli
1/2 szklanki mąki pszennej
cukier puder i cynamon do opruszenia naleśników
Dyniowe puszyste naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.bBałko ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję żółtko i miksuję. Puree z dyni mieszam z wodą (mlekiem) i dolewam do jajek. Miksuję. Na końcu dodaję przesianą mąkę i ponownie dokładnie mieszam. Na patelni smażę naleśniki. Składam je i opruszam cukrem oraz cynamonem.
Komentarze