Te racuszki po prostu zawładnęły moim podniebieniem w pewne deszczowe popołudnie. Są mięciutkie, puszyste, lekkie. Z kawałkami czekolady, polane miodem z orzechami są absolutnie pyszne. Polecam!
30 min
Składniki:
2/3 szklanki pure z dyni
120ml jogurtu naturalnego
2 małe jajka
2 łyżki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
2-3 łyżki kropelek czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
do podania: miód, prażone orzechy
olej do smażenia
Dyniowe racuszki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt wymieszać z sodą. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać pure z dyni, jogurt, zmiksować. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem. wymieszać na jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać ok 2 łyżek maki (w zależności jak bardzo gęste jest pure z dyni). Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Pod koniec dodać czekoladowe kropelki i wymieszać krótko.
Patelnię posmarować cienko olejem, łyżką wykładać placuszki, smażyć na niewielkim ogniu po ok 2 minuty z każdej strony. Usmażone racuszki osączyć na ręczniku papierowym, wyłożyć na talerz.
Przed podaniem posypać orzechami, polać miodem.
Smacznego!
Komentarze