Dyniowe rogaliki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dynia króluje u mnie w wypiekach jak również w daniach obiadowych.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    25 g drożdży,
    1/2 szkl. ciepłego mleka,
    1/2 szkl. pure z dyni
    3 łyżki cukru,
    szczypta soli,
    ok. 350 g mąki,
    2 jajka,
    50 g masła

    Dodatkowo:
    powidła,
    płatki migdałowe

Dyniowe rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajka, pure z dyni i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na 2 okręgi, każdy tniemy na 16 trójkątów, smarujemy u podstawy każdego trójkąta dżemem, zwijamy w rogalika. Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy płatkami migdałów. Przekładamy na formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy