Dyniowe roladki schabowe w pomidorach

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Zrolowane kotlety schabowe, a w nich puree z pieczonej dyni hokkaido. Wszystko duszone w aromatycznym, tymiankowym sosie pomidorowym. Polecam na obiad :)

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    400g dyni Hokkaido
    1 ząbek czosnku
    parę gałązek tymianku
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz czarny
    oliwa z oliwek

    SOS:

    4 pomidory
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki śmietany 30%
    szczypta cukru
    sól
    pieprz czarny

Dyniowe roladki schabowe w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cząstki dyni ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Oliwę rozgrzać na patelni i dodać rozgnieciony czosnek i tymianek. Podgrzewać, aż będzie wyczuwalny aromat. Należy jednak uważać, żeby nie spalić czosnku.
    Do dyni dodać przyprawy z przysmażonym czosnkiem i zmiksować na gładkie puree. Powinno być bardzo gęste.
  • image-0pwg7qv 2. Plastry mięsa rozbić tak jak na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Nałożyć puree z dyni i dokładnie zwinąć roladkę. Zabezpieczyć wykałaczkami lub nicią bawełnianą, inaczej nam się rozpadną. Obsmażyć na rumiano.
  • 3. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na cząstki i wrzucić na patelnie razem z wcześniej podsmażonym czosnkiem. Smażyć, aż większość soku odparuje i pomidory będą gęste. Przyprawić i wlać kremówkę. Do sosu przełożyć obsmażone roladki i chwilę razem dusić. Podawać np z ziemniakami. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy