Dyniowe serniczki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Z korzennym aromatem, przepyszne!

  • 50 min

Składniki:

  • (na 6-8 serniczków)

    250g serka sernikowego
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki kremówki
    1 łyżka kaszy manny
    1 szklanka puree z upieczonej dyni*
    1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
    szczypta cynamonu
    szczypta kardamonu
    szczypta imbiru
    szczypta gałki muszkatołowej

Dyniowe serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser umieścić w misce, dodać cukier, jajko, mannę, śmietanę i mielone orzechy - zmiksować do połączenia się składników.
    Do puree dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Połączyć z masą serową.
    Przełożyć do formy na muffinki wyłożone podwójnie papilotkami. Upiec w 170'C przez 30 minut.

    * aby zrobić puree z dyni, należy dynię pokroić ze skórą na kawałki, usunąć pestki, dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180'C około 40 minut. Przestudzić dynię, wydrążyć łyżką, miąższ zmiksować blenderem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy