Dyniowo- czekoladowe babeczki

0 (0 ocen)

Babeczki powstają bardzo szybko i prosto, co jest ich dużym plusem:). Dynia w wypiekach sprawdza się w 100% - nadaje ciastu piękny kolor i aromat! W połączeniu z czekoladą smakuje rewelacyjnie! POLECAM!

Składniki:

  • Składniki na 16 sztuk:
    • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
    • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000,
    • 1/3 szklanki mleka,
    • 0,5 szklanki oleju,
    • 1 szklanka puree z dyni,
    • 2 duże jajka,
    • ¾ szklanki cukru,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 0,5 łyżeczki sody,
    • 1 łyżka przyprawy do piernika,
    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości,
    • cukier puder do posypania przed podaniem

Dyniowo- czekoladowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sypkie składniki łączymy ze sobą 1. W misce łączymy ze sobą sypkie składniki: mąki, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
    Czekoladę kroimy w kostkę.
  • jajka ubijamy z cukrem 2. Do oddzielnej miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy.
  • Do ciasta dodajemy dynię 3. Do puszystej masy dodajemy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleko. Do wymieszanych składników dodajemy dynię.
  • na koniec dodajemy czekoladę 4. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojoną czekoladę. Łączymy ją z ciastem za pomocą łyżki.
  • Ciastem napełniamy foremki 5. Gotowym ciastem dyniowo- czekoladowym napełniamy przygotowane foremki do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 180°C.
    Gotowe studzimy, a przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy