Babeczki powstają bardzo szybko i prosto, co jest ich dużym plusem:). Dynia w wypiekach sprawdza się w 100% - nadaje ciastu piękny kolor i aromat! W połączeniu z czekoladą smakuje rewelacyjnie! POLECAM!
Składniki:
Składniki na 16 sztuk:
• 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
• 0,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000,
• 1/3 szklanki mleka,
• 0,5 szklanki oleju,
• 1 szklanka puree z dyni,
• 2 duże jajka,
• ¾ szklanki cukru,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 0,5 łyżeczki sody,
• 1 łyżka przyprawy do piernika,
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości,
• cukier puder do posypania przed podaniem
Dyniowo- czekoladowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce łączymy ze sobą sypkie składniki: mąki, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
Czekoladę kroimy w kostkę.
2.Do oddzielnej miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy.
3.Do puszystej masy dodajemy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleko. Do wymieszanych składników dodajemy dynię.
4.Całość dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojoną czekoladę. Łączymy ją z ciastem za pomocą łyżki.
5.Gotowym ciastem dyniowo- czekoladowym napełniamy przygotowane foremki do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 180°C.
Gotowe studzimy, a przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Komentarze