Dyniowy pasztet z ciecierzycy

4 (1 ocen)

Dynię przygotowywałam już na różne sposoby. Dziś polecam mój pierwszy dyniowy pasztet:). W zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję dodajemy mniej lub więcej kaszy manna.Pasztet smakuje wybornie z dodatkiem majonezu, pomidora czy domowego ketchupu.

Składniki:

  • Foremka 12x20 cm
    Składniki:
    • 1,5 szklanki ciecierzycy,
    • 1,5 szklanki gęstego puree z dyni,
    • pęczek natki pietruszki,
    • 4 jajka,
    • 110 gram kaszy manna,
    • 1 cebula,
    • 4 ząbki czosnku,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • ostra papryka do smaku,
    • sól,
    • bułka tarta do posypania po wierzchu

Dyniowy pasztet z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • namoczona ciecierzyca 1. Ciecierzycę namaczamy na noc Następnego dnia gotujemy ją według przepisu na opakowaniu do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i studzimy.
  • dodanie dyni 2. Przestudzoną przekładamy do malaksera i miksujemy. Do wstępnie zmiksowanej dodajemy pokrojony czosnek, cebule i dynię. Całość ponownie miksujemy.
  • dodanie jajek 3. Następnie dodajemy jajka oraz przyprawy do smaku.
  • dodanie kaszy i natki 4. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do dokładnie rozdrobnionej i doprawionej masy dodajemy kaszę manna oraz natkę. Całość mieszamy do połączenia składników.
  • przed pieczeniem 5. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej wykładamy przygotowaną masę. Wierzch pasztetu wyrównujemy i posypujemy delikatnie bułką tartą.
    Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pasztet pieczemy ok 60 minut w 180°C. Upieczony pozostawiamy do dokładnego ostygnięcia. Gotowy kroimy i zajadamy.

Porady

Rodzaj i ilość przypraw możemy dowolnie zmieniać w zależności od smaków naszej rodziny.

Komentarze

Podobne przepisy