Dyniowy saganek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewające i syte danie na obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mięso wieprzowe gulaszowe ½ kg
    Cebula biała 1 szt.
    Czosnek 2 ząbki
    Marchewka 2 szt.
    Seler naciowy 2 łodygi
    Dynia mała 1 szt.
    Sól i pieprz do smaku
    Ziele angielski kilka ziarenek
    Mąka pszenna
    Olej

Dyniowy saganek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, pokroić, oprószyć mąką z przyprawami i smażyć na oleju z posiekaną cebulą na złoty kolor. Następnie podlać 300 ml wody, dodać ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę i seler. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Z dyni odkroić górną część, wydrążyć miąższ. Miąższ pozbawić pestek, pokroić i dodać do gulaszu. Dusić jeszcze przez 15 minut, doprawić, przełożyć do wydrążonej dyni i podawać dobrze ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy