Mięso wieprzowe gulaszowe ½ kg
Cebula biała 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Marchewka 2 szt.
Seler naciowy 2 łodygi
Dynia mała 1 szt.
Sól i pieprz do smaku
Ziele angielski kilka ziarenek
Mąka pszenna
Olej
Dyniowy saganek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, pokroić, oprószyć mąką z przyprawami i smażyć na oleju z posiekaną cebulą na złoty kolor. Następnie podlać 300 ml wody, dodać ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę i seler. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Z dyni odkroić górną część, wydrążyć miąższ. Miąższ pozbawić pestek, pokroić i dodać do gulaszu. Dusić jeszcze przez 15 minut, doprawić, przełożyć do wydrążonej dyni i podawać dobrze ciepłe.
Komentarze