Dyniowy serniczek

0 (0 ocen)

Aksamitny i przepyszny serniczek z dyni.

Składniki:

  • 300 g dyni
    200 g twarogu
    3 jajka
    pół szklanki mleka
    3 łyżki kaszy mannej
    2 łyżki cukru
    sól
    1 jabłko
    1/4 szklanki rodzynek
    masło

Dyniowy serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj mleko i wsyp kaszę manną. Zagotuj cały czas mieszając. Twaróg przetrzyj przez sito. Rodzynki sparz wrzątkiem.
  • 2. Pokrój jabłka w pół talarki, dynię w kostkę i obsmaż na patelni na maśle aż do uzyskania miękkości. Dodaj do dyni kaszę manną, dwa jajka, twaróg, sól, półtora łyżki cukru i rodzynki. Wymieszaj. Posmaruj tortownicę masłem, wyłóż dyniową masę, posyp pół łyżeczką cukru i posmaruj ubitym jajkiem. Na wierzch wyłóż pokrojone jabłka. Włóż do piekarnika i piecz w temp. 200 stopni przez 40 minut.

Komentarze

Podobne przepisy