Dżem bananowo- jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, odrzucić gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, przełożyć do rondla z grubym dnem, wsypać połowę cukru, wlać sok z cytryn i 2-3 łyżki wody.
Gotować mieszając czasami, aż jabłka się rozpadną.
Banany obrać ze skóry i pokroić w plasterki, dodać je do jabłek i wsypać resztę cukru . Ilosć cukru można regulować pod swój smak.
Dalej gotować na małym ogniu, aż banany się rozgotują. Ja pulpę zmiksowałam podręcznym mikserem.
Gorącą masę przełożyć do słoiczków, najlepiej małych, po dżemie, ja nie miałam takich, więc użyłam większe.
Pasteryzować 10-15 minut.
Z tej porcji otrzymałam 4 słoiki półlitrowe i 2 dżemowe.
Komentarze