Dżem brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Postanowiłam zatrzymać smaki lata na dłużej i zrobiłam taki pyszny dżemik. Będzie w sam raz do naleśników czy placków w zimowe dni.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
    500 g cukru żelującego 2:1
    łyżka soku z cytryny

Dżem brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie myjemy i osuszamy. Obieramy ze skórek i usuwamy pestki. Owoce drobno kroimy w wkładamy je do garnka. Polewamy sokiem z cytryny i mieszamy. Wsypujemy cukier żelujący, mieszamy i gotujemy przez 1 minutę. Następnie gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i jeszcze przez 5 minut pasteryzujemy. Wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem. Po pół godziny stawiamy słoiki na dnie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Z podanych składników wyszły mi 3 słoiki po 400 ml.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy