Dżem cytrynowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

dżem z cytryn o słodko kwaśnym posmaku z nutką goryczki

  • Łatwy

Składniki:

  • - cytryny: 1 kilogram
    - cukier: 2 szklanki
    - żel do dżemów: 1 sztuka

Dżem cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny sparzyć.
    Z każdej cytryny zetrzeć na drobnych oczkach skórkę.
    Z każdej cytryny zetrzeć na drobnych oczkach skórkę.
    Cytryny pozbawione skórki pokroić na mniejsze kawałki, usunąć wszystkie pestki.
    Pokrojone cytryny wrzucić do rozdrabniacza i dokładnie zmiksować.
    Startą skórkę i zmiksowane owoce wrzucić do rondla lub na patelnię, dodać cukier i smażyć około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
    Dodać żel do dżemów i smażyć jeszcze około 3 minuty.
    Gorącym dżemem napełnić słoiczki i szczelnie zamknąć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy