Dżem figowy z czekoladą

0 (0 ocen)

Można dodawać do deserów ....

Składniki:

  • -figa świeża 10 sztuk
    -cukier biały 4 łyżki
    -cytryna sok 3 łyżki
    -czekolada gorzka 5 dkg

Dżem figowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ycgnyb 1. Figi umyć, pokroić w małe kawałki.
    Do fig dodać sok z cytryny oraz cukier,wymieszać, odstawić na 1 godzinę.(żeby odpuściły sok)
    Smażyć w garnku o grubym dnie jak owoce są już dość miękki i jest odpowiednia konsystencja, dodać czekoladę.
    Wymieszać żeby czekolada się rozpuściła dokładnie, gorący nakładać do słoiczków.
    Słoiki pasteryzować około 10 minut. Wyszły mi trzy słoiki po 150 g.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy