Dżem jabłkowo-bananowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodki prosty dżem, świetnie komponuje się z owsiankami i białym serem.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 kg kwaśnych jabłek
    -1 kg dojrzałych bananów
    -3 łyżeczki mielonego cynamonu
    -600 g cukru
    -sok z 1 cytryny
    -1 szkl. wody

Dżem jabłkowo-bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dusić na małym ogniu do rozpadnięcia się jabłek (ok. 30-40 minut).
    Banany obrać, pokroić w plasterki, polać sokiem z cytryny. Dodać do musu z jabłek razem z pozostałym sokiem z cytryny i cynamonem. Gotować ok 20-25 minut na małym ogniu.
    Gorący dżem przekładać do wyparzonych suchych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy