Można powiedzieć, że jabłka to nasza narodowa duma. Zajadamy się nimi najczęściej pod postacią szarlotki. U mnie jabłka królują na półkach w spiżarni. Ten dżem to zamknięty w słoiku smak lata:)
Łatwy
Składniki:
- jabłka (Ja wybieram papierówki, bo najłatwiej się rozsmażają.): 1 kilogram
- cukier: 50 dekagramów
- cynamon mielony (Jeżeli ktoś nie lubi cynamonu to nie musi go dodawać.): 0.5 łyżeczki
1.Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Wsypujemy je do szerokiego naczynia, w ten sposób unikniemy przypalenia. Ja do tego celu używam prodiża.
2.Jabłka gotujemy na średnim ogniu. Co jakiś czas je mieszamy. Gotujemy je do momentu, aż jabłka rozsmażą się na złoto- brązową masę (około 50 minut).
3.Gdy uzyskamy już gładką masę bez całych kawałków owoców dodajemy cukier i ewentualnie cynamon. Smażymy jeszcze 10-15 minut ciągle mieszając. Dżem przekładamy do słoików i zamykamy je.
Komentarze