Dżem jabłkowy z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gęsty dżem jabłkowy z nutką cynamonu idealny do naleśników i placków lub jako dodatek do ciast !
Ja często wyjadam go prosto ze słoiczka :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg jabłek (waga po pokrojeniu)
    1 szklanka cukru (zależy od tego jakich jabłek używamy)
    1 łyżeczka cynamonu

Dżem jabłkowy z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc.
    2. Na drugi dzień jabłka gotujemy na małym ogniu z dodatkiem korzennych przypraw. Mieszamy co jakiś czas aby jabłka się nie przypaliły, do momentu aż cukier się rozpuści, a masa zrobi się bardzo gęsta.
    3. Gorące jabłka nakładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odwracamy do góry dnem do słoiczków i zakręcamy . Odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy