Polecam smaczny dżem jarzębinowy z dodatkiem jabłek który posiada w sobie witaminy A , B, C które pomogą uchronić państwa organizm przed jesiennymi infekcjami.
Składniki:
1 kg dojrzałych owoców Jarzębiny
2 łyżki soku z Cytryny
1 kg Cukru
1 kg jabłek
Dżem jarzębinowy z dodatkiem jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce Jarzębiny dokładnie wypłukać i osączyć z wody następnie włożyć do zamrażalnika na 24 godziny. Po tym czasie owoce jarzębiny umieścić w garnku dodać obrane pokrojone jabłka i rozgotować w bardzo małej ilości wody na wolnym ogniu po czym przetrzeć przez sito. Następnie do 500 ml wody dodać 1 kg cukru i zrobić syrop. Do syropu dodać wcześniej przetartą masę owocową oraz sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu do zagęszczenia. Gorący mus wkładać do słoików i zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Komentarze