Dżem jeżynowo-truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ostatnie smaki lata zamknięte w słoikach. Jeżyny świetnie komponują się z truskawkami. Polecam ten pyszny dżemik :-)

  • 45 min

Składniki:

  • 200 gr świeżych truskawek
    600 gr świeżych jeżyn
    1 op. konfitur-fix
    150 gr białego cukru

Dżem jeżynowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce przebrać, usunąć szypułki, umyć i włożyć do garnka. Wsypać cukier i konfitur-fix. Całość wymieszać i doprowadzić na małym ogniu do wrzenia i gotować często mieszając ok. 4 minut. Gorącym dżemem napełniać umyte, wypłukane i osuszone słoiki. Mocno zakręcić i odstawić do całkowitego wystudzenia do góry dnem.
    Podane składniki na 1 duży słoik (ok. 400ml) oraz 2 mniejsze (ok. 100ml).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy