Dżem jeżynowy z bazylią i miodem

0 (0 ocen)

Słodkie wspomnienie lata zamknięte w słoiku, czyli dżem jeżynowy z nutką bazylii i cytrusów.

Składniki:


  • 60 dag jeżyn
    garść liści bazylii
    około 10 łyżek płynnego jasnego miodu
    4 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
    15 dag cukru

Dżem jeżynowy z bazylią i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny przebieramy, następnie rozgniatamy. Liście bazylii miksujemy blenderem z miodem i sokiem z cytrusów. Jeżyny mieszamy z cukrem i bazylią. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 20 - 30 minut. Zlewamy do wyparzonych i odkażonych spirytusem słoików. Dżem zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż wystygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy