Dżem mocno wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny dżem o intensywnym wiśniowym smaku. Wzbogaciłam go sokiem powstałym po drylowaniu owoców.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
    1 szkl soku z wiśni
    1,5 szkl cukru

Dżem mocno wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlewamy sok z wiśni, dosypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy wydrylowane wiśnie. Gotujemy na średnim ogniu 20-2 minut. Czas uzależniony jest od wielkości i soczystości owoców. Gorący dżem przekładamy do umytych słoików, zakręcamy wieczka. Pasteryzujemy w piekarniku ( 90 stopni ) lub garnku wyłożonym ściereczką przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy