Dżem morelowo dyniowy z pomarańczą.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenie letnich smaków.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dyni
    2 kg moreli
    1,5 kg cukru
    1 pomarańcza
    1 żelfix

Dżem morelowo dyniowy z pomarańczą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki, z moreli wyjąć pestki, owoce pokroić na ćwiartki. Wszystko przełożyć do garnka lub brytfanki. Smażyć ok. 1 godzinę. Po tym czasie, ze sparzonej pomarańczy, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do owoców. Dosypać cukru i smażyć kolejną godzinę. Na koniec dodać żelfix i smażyć jeszcze 3 minuty. Jak dżem będzie już gotowy, przełożyć go do słoiczków, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i odstawić do wystygnięcia.
    Taki dżem będzie idealny do przełożenia tortu. Ma niesamowity smak i aromat.

Komentarze

Podobne przepisy