Dżem morelowo-waniliowy niskosłodzony

0 (0 ocen)

Szybki aromatyczny dżem z 3 składników :)

Składniki:

  • morele bez pestek 1 kg
    cukier wanilinowy
    żelfix 1 op. 3:1

Dżem morelowo-waniliowy niskosłodzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sbvspl 1. Morele umyć, osączyć i wypestkować.

    Owoce pokroić najlepiej w średnią kosteczkę.

    Wsypać domowy cukier waniliowy albo szklankę cukru i podwójną torebkę cukru z ziarenkami wanilii.

    Owoce wymieszać z cukrem i odstawić na kilka godzin, aby morele puściły sok.

    Dosypać opakowanie żelfixu i dokładnie wymieszać.

    Na średnim płomieniu rozgrzać całość do zawrzenia, zmniejszyć ogień i dusić ok. 7-10 minut, często mieszając.

    Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki, natychmiast zakręcić suchymi nakrętkami i odwrócić dnem do góry na ok. 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Porady

Zamiast cukru waniliowego można użyć np. cukru trzcinowego oraz przekrojonej wzdłuż laski wanilii

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy