DŻEM MULTIWITAMINA

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dla tych, którzy lubią słodko-kwaśne smaki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg pigwy
    1,5 kg jabłek
    1 kg cukru
    4 gruszki
    5 szt kiwi
    1 pomarańcza
    1 grejfrut
    3 galaretki cytrynowe

Dżem multiwitamina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zmiksowana pigwa 1. Pigwę obieramy i wyjmujemy gniazda nasienne z pestkami (trzeba to zrobić dokładnie bo pestki powodują ostrą biegunkę). Kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużego garnka i zasypujemy połową cukru. Doprowadzamy do wrzenia, pilnując aby się nie przypaliły. Możemy dodać ½ szklanki wody. Kiedy pigwa będzie miękka i będzie się rozpadała miksujemy ją blenderem i dodajemy obrane i pokrojone w kawałki kiwi, jabłka i gruszki oraz cukier, dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i grejpfruta. Zostawiamy na małym ogniu, często mieszając do momentu aż owoce zmiękną. Znowu miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy galaretki (proszek), dokładnie mieszamy i nakładamy do wyparzonych słoików.

Porady

Galaretki mogą być innego smaku. U mnie są 2 cytrynowe i jedna wiśniowa, która dodała dżemowi trochę koloru czerwonego.

Komentarze

Podobne przepisy