dżem pigwowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Pyszny aromatyczny dżem pigwowy idealny do przekładania kruchych ciasteczek, rolad, tortów oraz do kanapek.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2-3 kg owoców pigwowca, mogą być te pozostałe od soku
    2 kg cukru trzcinowego
    około litr wody

Dżem pigwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce pozostałe od zrobionego soku przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Owoce gotujemy co jakiś czas je mieszając. Pigwę gotujmy, aż będzie miękka, a po zgnieceniu jej łyżką do ścianki garnka będzie się rozpadać.
  • 2. Ugotowane owoce pigwowca przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się twardych pozostałości gniazd nasiennych.
  • 3. Gotową pulpę przekładamy ponownie do garnka, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Gotujemy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru.
  • 4. Gorący dżem przekładamy do wysterylizowanych słoiczków mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sok-pigwowy > przepis na sok pigowowy przepisy z użyciem dżemu z pigwowca: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kruche-ciasteczka-z-dzemem-pigwowym https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rogaliki-z-dzemem-pigwowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy