Dżem śliwkowo-orzechowy

0 (0 ocen)

Dżem jest niezastąpiony do ciast, pieczywa i deserów. Można dawać go także do potraw mięsnych.

Składniki:

  • Składniki:
    • 2,5 kg śliwek węgierek,
    • 1 kg cukru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 15 dag orzechów mielonych,
    • 2 łyżki kakao

Dżem śliwkowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śliwki bez pestek 1. Śliwki płuczemy, osuszamy i wyjmujemy z nich pestki. Tak przygotowane zasypujemy cukrem i delikatnie miksujemy. Smażymy około 2 godzin.
  • przygotowane orzechy 2. Między czasie orzechy mielimy.
  • dodanie orzechów do dżemu 3. Przed końcem smażenia dodajemy do śliwek, kakao, cukier waniliowy oraz orzechy. Dokładnie mieszamy. Razem smażymy jeszcze około 10 minut. Tak przygotowany dżem przekładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
    Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy