Dżem śliwkowy z dynią i gruszką

0 (0 ocen)

Smak dżemu wzbogaciłam sokiem i skórką otartą z cytryny, dzięki temu jest lekko kwaskowy.

Składniki:

  • 1 kg śliwki węgierki
    1/2 kg dyni (waga po obraniu)
    1/2 kg gruszek (waga po obraniu)
    1 cytryna sparzona
    ok.300 g cukru

Dżem śliwkowy z dynią i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owoce do dżemu ze śliwek, dyni i gruszek 1. Śliwki umyć , usunąć pestki, włożyć do rondla z grubym dnem, podlać 1/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem na dość dużym ogniu ok. 10 minut.
    Od czasu do czasu zamieszać.
    Do lekko rozgotowanych śliwek dodać dynię obraną i pokrojoną w kostkę, a następnie gruszki obrane , bez gniazd nasiennych.
    Smażyć pod przykryciem na małym ogniu aż owoce zmiękną, następnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać cukier i dalej smażyć już odkryte do uzyskania ulubionej gęstości.
    Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Spróbować czy dżem jest dość słodki,jeśli nie dosłodzić wg uznania, chwilę pogotować.
    Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i zapasteryzować 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy