Drylowanie śliwek zajęło całe niedzielne popołudnie i wieczór - jednak teraz gdy widzę poustawiane słoiczki rozpiera mnie duma. WARTO!!!Dodatek fruktozy - niski IG - to ukłon w stronę cukrzyków.
Dżem śliwkowy z fruktozą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć i wydrylować. Włożyć do dużego garnka z grubym dnem i gotować, co jakiś czas mieszając, aż ilość płynu zdecydowanie się zmniejszy.
2.Dosypać fruktozę. Proporcje będą uzależnione od słodkości samych śliwek oraz upodobań smakowych. Ja staram się redukować ilość dodawanego słodkiego do minimum.
Oczywiście ten sam przepis można przygotować używając zwykłego cukru.
3.Całość smażyć aż do uzyskania konsystencji dżemu.
4.Dżem przełożyć do umytych słoiczków, zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.
Komentarze