DŻEM ŚLIWKOWY Z FRUKTOZĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Drylowanie śliwek zajęło całe niedzielne popołudnie i wieczór - jednak teraz gdy widzę poustawiane słoiczki rozpiera mnie duma. WARTO!!!Dodatek fruktozy - niski IG - to ukłon w stronę cukrzyków.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śliwki: 4 kilogramy
    - fruktoza: 1 szklanka

Dżem śliwkowy z fruktozą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć i wydrylować. Włożyć do dużego garnka z grubym dnem i gotować, co jakiś czas mieszając, aż ilość płynu zdecydowanie się zmniejszy.
  • 2. Dosypać fruktozę. Proporcje będą uzależnione od słodkości samych śliwek oraz upodobań smakowych. Ja staram się redukować ilość dodawanego słodkiego do minimum.
    Oczywiście ten sam przepis można przygotować używając zwykłego cukru.
  • 3. Całość smażyć aż do uzyskania konsystencji dżemu.
  • 4. Dżem przełożyć do umytych słoiczków, zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy