Dżem truskawkowo-bananowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Domowy dżem z truskawkami i nutą egzotyki - bananami :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 1200 gr truskawek
    800 gr (ok. 6 szt) bananów
    450 gr cukru
    2 op. konfitur fix

Dżem truskawkowo-bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z truskawek usunąć szypułki, dokładnie je umyć i przełożyć do dużego garnka. Banany obrać ze skórek, pokroić w plastry dodać do truskawek. Owoce zasypać cukrem i konfitur fixem. Dobrze wymieszać.
  • 2. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 4 minut. Słoiki dokładnie wymyć, wypłukać. Gorącym dżemem napełniać słoiki, zakręcić i do całkowitego wystudzenia odwrócić do góry dnem.

Porady

Składniki na ok. 6 słoików dżemu.

Komentarze

Podobne przepisy